Administration av medlemskortförsäljning

Ändrad den Fri, 15 Sep 2023 vid 09:02 PM

På denna sida beskrivs mer konkret hur administration av SFF:s digitala medlemskortsförsäljning går till. För all info om SFF:s medlemkort gå till: Medlemskort via SFF.

Det börjar med beställningen
Dessa funktioner läser ner mer om i artikeln Beställa medlemskort.

Länk till försäljningssida

Alla filmstudior som säljer medlemskort digitalt gör det via en domän enligt modellen filmstudionamn.filmstudio.se/medlemskort

Det innebär att filmstudio Demo t ex säljer via demo.filmstudio.se/medlemskort.

Adminstration av försäljning

Alla filmstudior administrerar försäljningen via en studiowebbsida, oavsett om man använder SFF:s studiowebblösning eller inte. Ni går därför till filmstudionamn.filmstudio.se/admin och loggar in med samma inlogg som till Filmlistan. OBS! SFF måste registrera användare av Filmlistan som användare av administrationen så kontakta SFF och berätta vilka i Filmstudion som ska ha inlogg till medlemskortsadministrationen.

Funktioner på webbsidan

När ni loggar in för att administrera försäljningen så finns det i vänsterspalten olika funktioner under rubriken Medlemmar och biljetter (ni kan läsa mer genom de fetade länkarna nedan):

• Medlemmar - alla som registrerar sig på försäljningssidan hamnar på denna medlemslista. Ni kan själva lägga till medlemmar till listan.

• Terminskortköp - i denna lista syns de köp som de registrerade Medlemmarna har gjort. Varje medlem kan göra flera köp (olika terminer, olika serier) men kan inte köpa mer än ett medlemskort från varje specifik serie. Filmstudion kan endast redigera vilken typ av medlemskort medlemmen köpt.

• Sälj medlemskort - detta är den s k "manuella köplänken", ett sätt att snabbt och enkelt sätt att genomföra köp, speciellt om medlemmarna redan är registrerade, då kan filmstudion välja flera medlemmar på en gång. Bra vid registrering i samband med filmvisningar och liknande. Det går att välja att betala dessa köp via betalmodulen (bankkort/swish) eller kryssa i kontantbetalning om medlemmen betalar på annat sätt (kontant, bankgiro, swish direkt till filmstudion etc).

Att köpa medlemskort

För en närmare beskrivning av hur det är att göra ett köp av medlemskort som medlem finns en särskild guide: SFF Medlemsguide.

Kolla gärna igenom den och använd denna guide för att sprida information till era medlemmar om hur det kan gå till.

Utmaningar vid digital försäljning

Det finns förstås saker som kan vara problematiska när man startar något nytt, SFF:s digitala medremskortsförsäljning är inget undantag. Men, det är bra att tänka på att det i 9 av 10 fall handlar om den mänskliga faktorn, inte systemet. Och att våra medlemmar kan vara uppfinningsrika kring hur man kan göra eller tänka fel i processen. Det är därför bra att vara tydliga med att någon i Filmstudion finns tillgänglig och kan hjälpa medlemmar som har problem, eller hänvisa dem till köp över disk i samband med filmvisningarna. SFF finns förstås som support men vi vill i första hand hjälpa er filmstudior att hjälpa era medlemmar.

Några av de vanligaste frågorna som uppstår är:

• Köpet går inte igenom - det beror nästan alltid på en av två saker. Medlemmens betalkort är inte registrerat för internetköp eller att medlemmen stänger ner köpsidan innan köpet är bekräftat (via BankID).
  • Köpet är bekräftat men medlemmen har inte fått bekräftelse - finns köpet har de också fått en e-post. Hittar de ingen e-post beror det nästan alltid på att den ligger i skräpposten, de har skrivit fel e-post i sin registrering eller registrerat sig med mobilnummer.
  • Personer registrerar sig men gör inget köp, eller misslyckas. När de sedan ska logga in igen, har de glömt att de precis registrerat sig så när det står att deras e-post redan används väljer de inte att logga in (eller Glömt lösenord) utan hittar på en ny e-post och registrerar sig på nytt. Därför kan samma person vara registrerad flera gånger i Medlemslistan.

Om något faktiskt blir fel och något behöver justeras, kontakta SFF. De kan justera alla listor och göra återköp och annat.

Utbetalning av intäkter

Pengarna vid medlemskortsförsäljningen hamnar hos SFF. Detta är både praktiskt som ekonomiskt motiverat. Filmstudion ska därför göra som tidigare och registrera det totala antalet sålda medlemskort i Filmlistan efter andra och sista visningen. När dessa redovisningar görs kommer SFF kontrollera försäljningen och istället för att skicka en faktura blir det en kreditfaktura där SFF överför de pengar som tillhör filmstudion men drar ifrån SFF:s del. Om filmstudion behöver pengar snabbare eller på annat sätt så är det bara att ta en dialog med SFF.

Man behöver inte vara orolig över fördelningen av medlemskort sålda via SFF:s betalmodul och kontanta köp. SFF ser vad som är vad.

För all info om SFF:s medlemkort gå till: Medlemskort via SFF.